úterý 19. února 2008

Panama – země levné vlajky a „banánová“ republika

Panama je země s 3 miliony obyvatel a rozlohou přibližně stejnou jako Česká republika. Úředním jazykem je španělština, ale domluvíte se zde i anglicky a setkat se můžete i s domorodými indiánskými jazyky. Obyvatelstvo tvoří z 64% mestici, 14% černoši a mulati, 14% běloši a 8% Indiáni. Mezi věřícími převládají s 80% římští katolíci, 10% jsou zastoupeni protestanti a 5% muslimové.

Španělé dopluli k panamským břehům už v roce 1501 a roku 1508 se území Panamy stalo španělskou kolonií. V průběhu následujících 200 let bylo území Panamy součástí generálního kapitanátu Guatemala, místokrálovství Peru a nakonec Nové Granady. Roku 1821 vyhlásila Panama samostatnost, ale záhy byla připojena k federativní republice Velká Kolumbie. Nezávislost Panama, podporována USA, znovu vyhlásila až v roce 1903. V letech 1969 – 1981 zde vládl levicový režim v čele s generálem Omarem Torrijosem Herrerou.

Panama je země mezi dvěma oceány – Atlantským a Tichým. Na jejím území se nachází také nejužší místo na pevnině mezi těmito oceány. Také proto zde nejprve vznikla silnice a brzo na to i železnice spojující tyto oceány. V roce 1880 zde začal Francouz Ferdinand Lesseps uskutečňovat projekt vybudování průplavu mezi oceány. Musel se však potýkat s nemocemi (žlutou zimnicí, malárií) a také se sesuvy půdy. A snad i proto projekt v roce 1889 zkrachoval, o život přišlo víc jako 20 000 lidí (19 000 černochů), byla však už vybudována 1/3 průplavu. O slova při budování průplavu se přihlásily USA. V roce 1904, po pomoci při zinscenování panamské revoluce proti Kolumbii, mohly práce na průplavu začít. Také Američané se potýkali s různými problémy, o život přišlo 5 609 lidí, z toho 4 500 černochů, ale přesto mohl být 15. srpna 1914 průplav slavnostně otevřen. Do plného provozu se dostal až po 1. světové válce. Až do roku 1979, kdy ho převzala Panama, zůstával pod správou USA. Od roku 2000 tudy můžou proplouvat všechny lodě. Průplav je dlouhý 81,6 km, při plavbě překonáte 6 zdymadel a umělé Gatunské jezero.

Panama je také známá jako země levné vlajky. Protože jsou registrační poplatky a daně na lodě malé, má velké loďstvo – více jak 3 000 lodí (podobně jako Řecko či Libérie). Na druhou stranu díky nízkým nárokům na technický stav lodí jsou lodě plující pod panamskou vlajkou častým viníkem námořních nehod.

Panamu můžeme také zařadit do skupiny tzv. banánových republik, tedy zemí, jejichž hospodářství je založeno na exportu převážně jedné plodiny (nejčastěji banánů). 80% HDP tvoří příjmy z oblasti služeb. Nejdůležitějším vývozním artiklem jsou banány, následované garnelami. Téměř polovina vývozu směřuje do USA. V zemědělství pracuje 1/5 obyvatel. Oficiálním měnou je balboa (PAB), ale platí se zde často i americkým dolarem.

Panama s 3 070 USD HDP na osobu patří k bohatším zemím Latinské Ameriky. Růst HDP (+ 8,1%) je nejvyšší ze zemí střední Ameriky. Přesto více jako 19% obyvatel žije v chudobě.

Panama je zajímavá také svým přírodním bohatstvím. 44% území je zalesněno a 21% území je chráněno. Klima je teplé tropické. Zajímavé jsou také indiánské rezervace (např. na ostrově San Blas). Za zmínku stojí také pozůstatky prvního městského útvaru na tomto území, které jsou známé jako Stará Panama (Old Panama) nebo také Panama La Vieja a nacházejí se pouhé 4 km od centra hlavního města Panama City. Kromě toho Panama nabízí mnohé možnosti pěší turistiky, potápění a raftingu. S Panamskou republikou má ČR dohodu o zrušení vízové povinnosti pro pobyty do 3 měsíců za účelem turistiky.

Žádné komentáře: